Kökleşik Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat tren. Bahar, köklü düni ile Türk kemirmek ekinünün merkezinde nokta almaktadır. Bahar veya temel gereç olarak yemeklerde, tatlılarda, dolaşmaşularda, reçellerde özellikle yürütmek üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, türap biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan sadece bir kısmı kendine katışıksız özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çdenktaş baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına için kullanılmaktadır. Baharatları kemirmek pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Muvafık yemeklerde sadık oranlarda kullanabildiğiniz mevsim, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. üste doğanın kaynağından mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en katkısızlıklı besinlerin başında gelir. Tüm bu özelliklerin kenarı esna yemeklerinizi biraz göçermek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, lezzet, renk veya yararlanma amacı kabilinden farklı alanlara için farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e yakın baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar adları, hazırlanışlarındaki temel bileşenle vasıtasız ilişkili olma eğilimindedir. Bel kemiği olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine için türap, kuru ve taneli yürütmek üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak bilinen en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda tatlılıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok yaygın oldukları midein midelerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriya safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriya kemirmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil türap baharatlar makro ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar rızık ve mideeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı mideecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir türap baharatlar ortada üçüncü renk sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçkızıl, zencefil, kimyon, türap tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların kenarı esna yeryüzünde daha dayanıklı çok baharat bulunmaktadır. Gördüğünüz kabilinden baharatlar, farklı kuruluşları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. üste temelı baharatlar temel sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının yapı taşı nedeni hiç şüphesiz nadir olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetisevinçli ve özel muamelat müstelzim sıkışık ve zampara tatlar oldukları midein çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak gökçe haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem oldukça şifalı hem de özellikle tatlılarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek öteki baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak lüks baharatın onat oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Alelumum ete lezzet vermek kabilinden yalnızçlarla kullanılmaktadır. üste bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pekçe baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çdenktaş baharat Türk mutfağında çok altın bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Anadolu sınırları ortamında en yaygın kullanılan tatlar ortada nokta almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları yüz yiyeceklerde takkadak fark edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört katman zaitrırlar. Anadolu mutfağında son kademe uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çdenktaş, ekseriya bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere mevla olan türap veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar takkadak takkadak bütün yemeklerin temel malzemesidir. Üretimi midein cıcık biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, katkısızlıklı kuruluşsıyla da bakış dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi yapı taşı baharat ortada nokta alan hem de Güneydoğu Anadolu ile özdeşlesevinçli ve biber özü mideermiş bir öteki baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elmastıraşı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, öteki biber baharatlarından farklı olarak türap kıvamı ve rengiyle takkadak fark edilir. üste dokunaklılığın pullardan farklı olarak ağızda daha geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir kuruluşya mevla olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseriya aş ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk getirmek midein Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının talihı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal de en bilinen üyesi olan karabiber, hem parça hem de türap halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin ten ürünlerinde vasıtasız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, hamam iklimlerde yetisevinçli karabiberlerden kuruluşlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları yüz karabiber üretimi midein mükemmeldir. üste yemeğe pişirme esnasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin yapı taşı yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı veçheü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle makul miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat ortada bir farklı talih olan kekik, geniş bir yararlanma alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları ortamında iyi miktarda yetişmesi, kekiğin biryoğun varyasyonda kullanılmasının temel sebebidir. Keyif söylenti konusu olduğunda, biryoğun ulaması olan âdem vücut sistemi midein iyidir. Kekik otu kabilinden temelı çay türleri hasetn nihayetinde yorgunluğu izale etmek midein yavuz gelebilir. Bir öteki baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri olduğu midein Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat takkadak takkadak her yemekte kullanılabilir. Baharın mideindeki esanslara ilişkilı olarak farklı özlara yavuz gelebilmektedir. Bu açıdan mideerik ve hammaddelere için uzmanlardan dayanak alarak ürünleri dağıtırken yararlanma önerilerine uyabilirsiniz.
Evin yapı taşı direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, sadık orantıda ve sadık miktarda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet yavuz gelebilir.
Olağandışı ve bulaşık baharatlar
Sayımsız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın kenarı esna karışım kuruluşsına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kızılıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriya birkaç baharatın ve bu baharatlara eşlik eden aromatik otların karışımıdır. Berenarı pop olan bu karışımlar hem kılgı hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği yüz adından sık sık söylenti ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok daha fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her mevsim kenarınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çabukca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin temel maddesi kişniştir. Fakat biryoğun farklı baharat mideerir. Türk köftesine adını veren en yapı taşı maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kabilinden yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda lezzet bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri daha hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir kemirmek yersiniz. Bir öteki bulaşık baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Zeyilşi tadı sayesinde özellikle salatalar midein uygundur. Fakat sumak baharatı ekseriya salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Ne suşların tabii özlerinde antioksidan mideerdiğini kaygı ediyorsanız ürün kiminda inceleyebilirsiniz.
Bir cevap yazın