Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak ciddi, esnek ve hoş bir konstrüksiyonda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve mazbut yanmayı esenlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden konstrüksiyonlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok etkili oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de biryoğun mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en ilgi etmesi gerekilen şey sevap bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sevap bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız lezzet yada dilsiz maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve sineime anık alıkoymak sineindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro rutubet değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada sineilen bir puro ülküsel rutubet değerlerinde sineiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça orantılı ve sineilebilir en kâmil değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken farklı bir nüfus bu rutubet değerinin puroya efsus edilen bir mesabe olduğunu ve asla sineilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk rutubet başkalıkı ortada gidip gelmeden mecmu aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değanlayışimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değanlayıştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, esrar azalır ve sineimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, sineimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna dönem ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en uygun mesabe bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah husus averaj 6 kamer içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet verme üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan müstakil olmadığı sinein mukannen bir dönem içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca okkalı suhunet değanlayışimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet değeri kurmak sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu mesabe iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz etkili rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile yan yana gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek sinein en uygun alternatif olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Geceleyin gün yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir rutubet değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Bir cevap yazın